عمدتاً دانشجويان زماني كه قصد شركت در آزمون دكترا را دارند به روشهاي زير در مورد نوع رشته انتخابي و دانشگاه تصميمگيري ميكنند:
1ـ انتخاب يك رشته / گرايش از دانشگاهها: به عنوان مثال داوطلب گرايش منابع انساني را از دانشگاههاي مختلف انتخاب ميكند.
2ـ انتخاب يك رشته / گرايش از يك دانشگاه خاص: به عنوان مثال داوطلب فقط گرايشهاي دانشگاه تهران را انتخاب نموده و روي آن سرمايهگذاري ميكند.
3ـ انتخاب رشتههاي مختلف از دانشگاههاي مختلف: به عنوان مثال دانشجو رشته OR را در دانشگاه تربيت مدرس، مديريت دولتي رادر دانشگاه قم، منابع انساني را از دانشگاه تهران، و مديريت استراتژيك را از دانشگاه شهيد بهشتي انتخاب مينمايد.
4ـ انتخاب دو رشته مختلف از يك دانشگاه خاص امكانپذير نيست.
حسن مورد اول و دوم اين است كه دانشجو در رشته تخصصي و مورد علاقه خويش ثبتنام نموده و روي آن سرمايهگذاري ميكند. اما ضعف آن كه مخصوصاً در حالت دوم اين است كه ممكن است در يك سال، دانشگاه در آن رشته پذيرش نداشته باشد. در حالت اول و دوم، دانشجو استراتژي تمركز را انتخاب نموده است. ريسك مورد اول از مورد دوم كمتر است. حسن مورد سوم اين است كه دانشجو اطلاعات عمومي در مورد حوزههاي مختلف مديريت كسب مينمايد و مديريت دريايي به عمق يك سانتيمتر را درك ميكند.
در مورد سوم دانشجو استراتژي تنوع در انتخاب رشتهها و دانشگاهها را در نظر قرار داده است. البته اين مورد براي دانشجوياني كه از پايه قوي برخوردارند ميتواند مفيد باشد. اما دانشجوياني كه در يك مدت زمان محدود قصد مطالعه دارند براي آنها كمي سخت به نظر ميرسد مگر اينكه دروس مشترك رشتههاي مختلف را مطالعه نموده باشد.
قابل ذكر است كه بعضي از رشتهها در بعضي از مواد امتحاني با يكديگر همپوشاني دارند كه اين عامل قبولي دانشجو را در رشتههاي مختلف امكانپذير مينمايد. در اين بخش استراتژي تمركز بر اساس رشته و دانشگاه معرفي شده و منابع آن (تا جايي كه نگارنده اطلاع دارد) بيان ميگردد.
بر اساس استراتژي تمركز شخصي كه تمايل دارد در دانشگاه تهران شركت نمايد حالتهاي زير اتفاق ميافتد (قابل ذكر است كه همه رشتهها در يك سال برگزار نميشوند).
دانشگاه تهران
مديريت بازاريابي
مديريت مالي
مديريت منابع انساني
مديريت توليد و عمليات
مديريت رفتار سازماني
تحقيق در عمليات
در اين حالت مطلوب است كه دانشجو علاوه بر مطالعه تخصصي در گرايش انتخابي خويش از كتابها، اساتيد بزرگوار و جزوات دانشگاه تهران در مقطع ارشد و حتي دكترا اطلاع داشته باشد. تا بتواند بهتر پاسخگوي سوالات باشد.
اما ممكن است دانشجو يك گرايش را از دانشگاههاي مختلف انتخاب نمايد كه به صورت ذيل است.
منابع انساني
دانشگاه تهران
دانشگاه شهيد بهشتي
دانشگاه پرديس قم
دانشگاه اصفهان
در اين حالت بين آزمونهاي كتبي در سؤالات و كتابهاي مورد مطالعه و حتي مواد امتحاني و ضرايب آنها تفاوتهايي وجود دارد كه نسبت به حالت قبل لازم است داوطلب مطالعات گستردهتري را داشته باشد.
در اين قسمت خوب است كه داوطلب همپوشانيهاي بين گرايشها را مشخص نموده، ابتدا اشتراكات را مطالعه نمايد و سپس به مطالعه منابع خاص دو دانشگاه بپردازد.
با سپاس از: رضا بنی اسد
No comments:
Post a Comment